LIA praktik

Dags för LIA? Här är 5 tabbar du bör undvika

  1. Fokusera på företaget, inte på dig

  2. Jag minns hur det var. Nervositeten som smög sig på och alla orosmoln. Vetskapen om att det fanns fler skolor som skulle ut på praktik och att platserna var begränsade. Rädsla, rädsla och rädsla. Men jag vill att du vänder på perspektivet, åtminstone för en stund. Ställ dig själv följande frågor:

    • Vilken tillgång är du? Vilka konkreta kompetenser kan du bidra med hos ett företag?
    • På vilket sätt kan företaget gynnas av att ha dig som en extra resurs? Kanske är du en briljant problemlösare, en siffertokig analytiker eller ett sprudlande energiknippe? Jag är säker på att du har mer än en egenskap som kan tillföra värde.
    • Vilket företag vill DU vara på? Vill du jobba i ett team med andra marknadsförare (inhouse på ett större företag eller på en byrå) eller tycker du om att ha varierade arbetsuppgifter och ta mycket ansvar (inhouse på ett mindre företag eller på en mindre byrå).


    Kort och gott handlar det om att skifta fokus till dig själv.

    Boosta ditt självförtroende och våga tro på dig själv.

    Värdesätt dina egenskaper och glöm konkurrensen för ett tag. Det ligger något magiskt i att se sitt eget värde, och vara sann i sina värderingar (vad som är viktigt för dig i arbetslivet). När du vet vad som är viktigt för dig, och vågar tala din sanning, kommer arbetsgivaren också se ditt värde. Jag lovar dig, det funkar.

  3. Ignorera INTE arbetsmiljön

  4. När det är dags för första besöket på din potentiella LIA-plats kan nervositeten få sig en skjuts. Då är det lätt hänt att man tappar verklighetsuppfattningen lite och blir väldigt medveten om vad man säger och inte säger. Hur man står, och hur man tuggar. Det gör att man lätt kan gå miste om att lägga märke till viktiga ”detaljer”, så som arbetsmiljön.
    Uppmärksamma folket på kontoret. Verkar dem trivas?

    Hur sitter dem? Öppet landskap eller egna kontor? Pratas det mycket, spelas det musik? Dessa ”triviala” detaljer blir påtagliga när du väl är på plats.

    Själv har jag aldrig varit ett fan av öppna landskap. Jag tycker det distraherar mer än vad det ger. Dessutom visar studier på att öppna landskap faktiskt sänker både kommunikationslusten och produktiviteten. För mig är det viktigt att sitta ostört, eller i alla fall ha möjligheten att sitta i ett privat rum i perioder. Vad är viktigt för dig?

    Det var en tjej som hamnade på en arbetsplats där de spelade hög musik 24/7.
    När hon tog upp det med chefen fick hon 0 gehör. ”Det är så vi har det” var hans finurliga svar. Gissa hur det slutade? Precis. Hon bytte LIA-plats.

    En sak som jag var tydlig att framhäva i kontakten med arbetsgivare var vikten av flexibla arbetstider. Jag tycker om att arbeta under fria tyglar, och att variera min arbetsmiljö. Som praktikant är det viktigt att vara fysiskt på plats för att ta tillvara på tillfällen för utbyte, men jag ville ändå ha möjligheten att vara rörlig under mina arbetstimmar. Det finns de arbetsgivare som påstår sig vara ”moderna” och tillåta arbete utanför kontorets fyra väggar, när de i själva verket himlar med ögonen om du trillar in efter klockan 8.00.

    Var medveten om att alla inte är ärliga men ställ ändå frågor.

    Är det viktigt med flextid för dig, fråga vilka arbetstider som gäller. Då ger du dem i alla fall en chans att svara ärligt.

  5. Förbise INTE företagskulturen

  6. Det som sitter i väggarna på en arbetsplats är mer påtagligt än du tror. Det är inte alltid lätt att upptäcka, då det inte är skrivet eller uttalat någonstans (mer än i en tråkig pdf hos chefen). Det är svårt om inte omöjligt att få en tillräcklig inblick i företagskulturen när du besöker din LIA-plats. Det är något du kommer att uppleva först när du är "en i gänget".

    En företagskultur är ofta djupt rotad och påverkar exempelvis relationen mellan ledningen, och de anställda.

    Det kan handla om arbetssätt, traditioner och rutiner för möten. Är företaget relativt nybildat är företagskulturen troligtvis under utveckling. Då kan du faktiskt ha möjlighet att påverka vilken kultur som sätts, i alla fall om du stannar kvar på företaget en längre tid. Det finns även etablerade företag som har en öppen inställning till sin företagskultur. Dem är villiga att anpassa företagskulturen för att tillmötesgå både samhällets, och de anställdas behov. En arbetsplats som inte tillåter distansarbete exkluderar exempelvis den kompetens som värderar flexibilitet högre än några tusenlappar mer på kontot. Mer om det i detta inlägg.

    Så vad kan du göra om du inte lyckas genomskåda företagskulturen som sitter i väggarna? Du frågar. Dels arbetsgivaren i sig men även folk inom branschen.

    Arbetsgivaren kommer ALLTID tala gott om sin egen kultur. Kom ihåg det.

    Det är deras "baby", och frågar du så är det inget tvivel om att de anställda trivs som fisken i vattnet och ÄLSKAR att komma till kontoret varje måndag. Följdfråga: "Har ni belägg på det?" (oftast har dem inte det). Du får alltså bättre koll om du frågar folk inom branschen. Det finns ALLTID någon som jobbat på arbetsplatsen eller känner någon som känner någon som jobbat där. Du fattar.

  7. Analysera din handledare, INTE hur nära du har till kontoret

  8. Som LIA-praktikant får du en dedikerad handledare (förhoppningsvis). Det fanns faktiskt vissa som väntade på en handledare som aldrig dök upp (miss i planeringen?). Hur som helst. Vi utgår från att du får en dedikerad handledare. Honom eller henne bör du i så fall få träffa när du gör ditt första besök på arbetsplatsen. Detta är alltså personen som blir din primära kontakt och ”go-to-källa”. Det är viktigt att du känner dig bekväm med din handledare och att kommunikationen er emellan fungerar. Första intrycket säger ganska mycket.

    Verkar hen positiv och engagerad? Eller överstressad och gråtfärdig?

    Du vill ha en handledare som är tillgänglig och tillmötesgående. Någon som lyssnar och ger dig tid. Om din handledare har 1000 saker på sin to do list (och verkar springa ett maraton som aldrig tar slut), kommer du troligtvis inte få så mycket uppmärksamhet. Utgå alltid från DIG SJÄLV. Hur mycket stöd och vägledning behöver du i din tilltänkta roll? Känner du dig självsäker och trivs att jobba självständigt? Då kanske det är mindre viktigt att din handledare springer maraton? Eller så behöver du mycket bekräftelse och återkoppling för att kunna komma vidare i ditt arbete, och känna dig trygg? Bara DU vet.

  9. Låt INTE dina arbetsuppgifter förbli odefinierade

  10. Det finns ett LIA-avtal för en anledning. Om det ser ut som det gjorde när jag pluggade bör du, (tillsammans med arbetsgivaren) kunna definiera dina tilltänkta arbetsområden, arbetsuppgifter och förväntningar.

    Arbetsgivare tar emot praktikanter av olika anledningar.

    Tyvärr, ser vissa det som ett tillfälle att få undan det där "tråkiga jobbet som ingen hinner med".

    Eller så vill dem att du jobbar med deras sociala medie-kanaler som inte varit uppdaterade sedan 2016. Det är fine, så länge det är något som kommuniceras och tydliggörs INNAN avtalet skrivs. Då kan du ställning till om arbetsplatsen och rollen känns tillräckligt givande och utvecklande för dig.

    Kom ihåg att det bör ligga i ditt intresse. Vissa arbetsplatser tar emot en drös av praktikanter, medan andra inte har någon direkt rutin för det över huvud taget. Var tydlig med vad dina styrkor är, och vad du vill bli bättre på. Var tydlig med vad DU tycker är roligast och vad som får dig att dö av tristess. Du ska trots allt spendera X antal veckor hos arbetsgivaren. Make them count!

    Har du några frågor och funderingar inför valet av LIA-plats? Kommentera nedan eller mejla mig på hej@sandrawasserman.se

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som frilans. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

2 Comments

  1. Superbra artikel!

    Personligen tycker jag att LIA-avtalet även borde definiera vad företaget vinner på att ha en LIA-person hos sig och vad LIA-personen vinner på det.

    Det fastställs väldigt vagt i dagsläget genom sektionen om målsättning för perioden.

    Speciellt för de studenter eller arbetssökande som hoppas på anställning efter avslutad LIA-period.

    1. Absolut Cristian, jag håller med dig. Att tydliggöra framtida mål med LIAn underlättar nog för båda parter. Dessutom minimerar det risken för missförstånd.

Lämna en kommentar