affiliate marketing

Affiliate marketing Sverige – 7 tips från experten

Johan Sunnanängs
Johan Sunnanängs, grundare JS Digital AB

Hej Johan!

1. Vad är affiliate marketing?

Affiliate marketing innebär att du marknadsför andra bolags produkter. Du agerar alltså som säljare för bolagen du samarbetar med, och när du gör en försäljning får du betalt. En av de bästa sakerna med affiliate marketing är att det är extremt skalbart. Ju fler besökare du får till din kanal, desto större chans till ökad försäljning (förutsatt att besökarna är relevanta och du bjuder på ett kvalitativt innehåll).

En annan fördel med affiliate marketing är att du kan marknadsföra många olika produkter, från olika företag.

Inte tid att läsa nu? Signa upp till mitt nyhetsbrev och få tipsen direkt till din inkorg!

2. Vem är affiliate marketing till för?

Affiliate marketing passar dig som vill skapa en passiv inkomst. Det passar också väldigt bra för dig som på sikt vill få möjlighet att jobba hemifrån och styra din tid på egen hand.

Men man kan såklart också ha det som ett hobbyprojekt och skapa en löpande extrainkomst. Det viktiga då är att du stämmer av med din arbetsgivare på förhand och ser till att det inte handlar om samma bransch/sektor som du redan jobbar inom.

Affiliate är också ett ypperligt sätt att lära sig mer om SEO (sökmotoroptimering), som är ett effektivt sätt att driva gratis trafik. Det finns inget som är så lärorikt som att arbeta med en egen sajt.

3. Hur ska man tänka i val av nisch? Och vilka kunskaper och drivkrafter behövs för att lyckas?

Den primära drivkraften ska inte bara vara att tjäna pengar. Visst är det en bra morot på sikt men det kan ta ett tag innan man börjar tjäna några pengar över huvud taget. Många ger upp med sin satsning innan de når hela vägen. Det gäller att jobba långsiktigt och ha tålamod.

Det är därför viktigt att du hittar en nisch där du själv (eller tillsammans med någon annan) kan skapa innehåll kring något som du/ni är genuint intresserade av. Då kan det bli riktigt bra. Exempel på olika kanaler där man kan bygga upp en affiliteplattform är: blogg, podd, youtube, Instagram eller en Facebook-grupp.

Vad gäller kunskaper är det såklart en bonus med en viss datorvana men det viktigaste är att vilja lära sig nya saker. Det finns massor med bra guider kring hur man driver trafik till en ny hemsida, hur man bygger en e-postlista och hur man förbättrar sin konvertering. Men om det genuina intresset inte finns i grunden blir det svårt att hålla ut i längden.

4. Affiliate program Sverige – vilka är att rekommendera?

Det finns en uppsjö av olika affiliateprogram att välja bland. Genom exempelvis Adtraction och Tradedoubler kommer du åt flera potentiella partners via samma portal. För dig som exempelvis marknadsför sportsbetting eller casino så har varje bolag ett eget affiliateprogram. Kindred (Unibet) har ett, Betsson har ett och så vidare. Ett annat populärt program där du kan marknadsföra mängder av olika produkter är Amazon affiliates.

Vilka program som är bäst för dig beror helt på vilken nisch du valt. Detta avgör vilken typ av produkter dina besökare är intresserade av.

Det vanliga är att man samarbetar med flera olika partners inom samma segment. På så sätt märker man också ganska snabbt vilka som konverterar bäst och därmed förtjänar den bästa exponeringen på din plattform. I takt med att du presterar bättre kan du ofta också förhandla dig till bättre villkor/ersättning hos partnern vars produkter du marknadsför.

5. Hur fixar man en schyst hemsida billigt och vad ska man tänka på?

Genom att bygga/köpa en hemsida baserad på CMS:et Wordpress kommer du igång snabbt. Där finns det ett oändligt antal färdiga mallar (teman) som du kan skapa din sajt utifrån.

Om du inte hittar något tema som du känner passar dig perfekt är ett annat alternativ att använda ett avskalat tema som exempelvis Astra theme, och sedan kombinera det med en sidbyggare (page builder) som Elementor. Med en sidbyggare blir det lättare att anpassa layouten för din sajt.

Andra teman som är populära att använda är exempelvis de som utgår ifrån Genesis Framework. Dessa laddar ofta snabbt och anses ha en “ren” kod. Jag har själv byggt flera av mina sidor baserade på Genesis och deras teman. Sedan har jag jobbat med utvecklare för att göra vidare anpassningar.

Att bygga en hemsida i exempelvis WordPress kan man göra helt själv. Jag hade inga förkunskaper alls när jag satte igång och nu har jag byggt sidor som har över 40.000 besökare i månaden. Men det tar såklart lite tid att lära sig allt och få det som man vill ha det.

6. Vilka är de största misstagen du gjorde som affiliate novis?

Ett av de största misstagen jag gjorde var att skicka trafik till “fel” partners. Initialt samarbetade jag med vissa partners som senare drog sig ur den svenska marknaden vilket gjorde att intäkts-strömmarna från dessa ströps helt. Detta borde jag kunnat förutse och jag borde även slutat marknadsföra de partners som inte gav tillräcklig ersättning långt tidigare.

Ett annat misstag var att blint lita på att den provision som listades på respektive affiliatepartners hemsida var den som gällde. Efter ett tag märkte jag att den verkliga ersättningen i många fall gick att förhandla upp med 50-100%.

7. Du har sysslat med olika affiliateprojekt i cirka tre år nu, vilket är ditt allra bästa tips för att komma igång och lyckas?

Välj en nisch där du har ett stort intresse och kan bidra med unikt och engagerande innehåll för dina besökare. Börja smått och testa dig fram innan du säger upp dig från ditt nuvarande jobb om du går i sådana tankar.

Låt det ta tid och ge inte upp för tidigt. Framförallt när det gäller att ranka en sida på Google så kan det ta tid innan din sida får riktigt bra positioner. Lägg upp en långsiktig plan om vilka sökord du vill synas på och hur du ska ta dig dit. Anlita en kunnig SEO-konsult som kan hjälpa dig med en långsiktig strategi.

kontakta Johan Sunnanängs

Johan har jobbat med digital marknadsföring hos Nordnet i sju år. Sedan ett par år tillbaka driver han även flera affiliatesajter med tiotusentals besökare. 2020 startade han webbyrån JSDigital AB med fokus på SEO och webbutveckling. På sin hemsida delar Johan med sig av fler tips om affiliate marketing.

Johan på LinkedIn
e-post: johan.sunnanangs@gmail.com

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som företagare. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

Lämna en kommentar