nystartad företagare

Största fällan att undvika som nystartad

Det är lätt att förtjusas av all frihet som kommer med att vara sin egen – oavsett om du är egenanställd eller företagare. Men att bli sin egen chef har också sina utmaningar. Jag vill inte låtsas att det varit en dans på rosor. Långt ifrån. Det jag vill göra istället är att dela med mig av mina insikter och lärdomar – och de får du ta del av här, helt ocensurerat.

Förord: Känslan av att äntligen stå på egna ben är underbar. Oavsett om du tagit steget till att bli frilans eller företagare. Nu kan du bestämma över din egen tid, jobba hemifrån i mysbyxor och kanske bäst av allt – slippa morgonruschen! Wow, vilken lyx! Ja, friheten är obeskrivlig. Låt dig själv njuta av extasen (den kommer inte försvinna helt, men den kommer att gå i vågor). Vissa dagar känner du att du är "on top of the world", och andra dagar kommer motivationen tryta ordentligt, det är normalt. Det tar tid att bemästra rollen som egen chef. Orosmoln, stress, katastroftankar och existentiella rädslor kommer troligtvis göra sig påminda – Kommer jag att klara detta? Tänk om jag blir utan jobb? Är jag tillräckligt bra på det jag gör? Kan jag betala nästa månads hyra? Osv osv.

Jag är nu inne på 7:e månaden som företagare och wow vilken resa det har varit! Så många nya insikter och lärdomar. Saker jag önskat veta innan start. Värdefulla ”know-hows” som hade sparat mig massvis med tid, energi och pengar.

I detta inlägg får du ta del av mitt första och bästa tips till dig som nystartad:

No size fits all

Nu är det du som har vetorätt över din egen tid. Det är upp till dig att bestämma hur många timmar om dagen du jobbar, när du tar ledigt, vilka kunder du jobbar med, om du ställer klockan, hur ofta du kollar din mejl osv osv.

Det kryllar av ”one-size-fits-all” tips där ute. ”Vakna klockan 5 på morgonen varje dag”, ”ut och spring innan du börjar din arbetsdag”, ”använd en time tracker för att hålla dig produktiv”, ja det är bara några exempel.

Jag har själv varit den som försökt copy paste-a någon annans strategi.

Det låter ju så himla övertygande! Visst vore det så mycket lättare att kunna använda sig av en färdig mall – sådär, fixat och klart! ”Detta är vad du behöver göra för att känna dig motiverad, produktiv och glad”. Då behöver man inte själv gå igenom den omtumlande, om än så simpla resan av att lista ut det själv.

Sanningen är att vi människor är väldigt olika.

Försök trycka in en cirkelformad boll i en rektangel.

Eller försök få den där one-size mössan att passa just din huvudform och din storlek.

Förgäves.

Vill du hänga med på min resa som nystartad företagare? Signa upp till mitt nyhetsbrev för att ta del av alla läckerheter som bara väntar på att få avslöjas!

Hushåll med din energi

När jag tog klivet till att bli egen testade jag allt (okej kanske inte allt, men mycket).

  • Jag tvingade mig upp ur sängen när kroppen inte alls var redo
  • Jag skrev to do listor som fick mig att vilja spy
  • Jag försökte avsluta arbetsdagen innan en viss tid även om jag egentligen kände mig mest kreativ på kvällen.

Ju fler gånger om dagen du går emot din biologiska natur (låt oss kalla det så i brist på andra namn), desto mer energi går till spillo. Att göra något som du inte mår bra av tar energi – energi som du kan använda för att knäcka geniala lösningar i ditt arbete.

Det bästa du kan göra är alltså att slänga one-size-fits-all guiderna i papperskorgen.

Bli mer uppmärksam på din kropp och på signalerna den sänder.

Ja, våra kroppar kommunicerar faktiskt med oss på många olika sätt. Ställ dig själv frågan: Vilka aktiviteter under dagen ger respektive tar din energi?

  • Mår du bra av en lugn morgon och en lång frukost? Unna dig det.
  • Mår du bättre av en rask promenad i parken än ett pass på gymmet? Skippa gymmet.
  • Behöver du begränsa din sociala medier konsumtion? Ställ ifrån mobilen och stäng av dina notiser.
  • Känner du att du blir nerringd av kunder och att det stör ditt flow? Begränsa dina telefontider.

Som egen är det DU som sätter dina regler så varför inte ta vara på möjligheten?

Var aldrig rädd för att värna om din egen hälsa först. De kunder som värderar din person och din kompetens kommer att stanna (förutsatt att du gör ett bra jobb – vilket du gör så klart!)

Önskar du fler tips likt dessa? Kommentera gärna nedan 🙂 Du kan också prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Skriv upp dig på mitt nyhetsbrev för att få konkreta tips från min företagsresa och allt som pågår behind the scenes!

Lämna en kommentar