Livet som frilans

7 ärliga sanningar om livet som frilans

Livet som frilans

Det har nu gått två månader sedan jag började frilansa på heltid. Livet som frilans har många fördelar men det är långt ifrån en dans på rosor. Här delar jag med mig av mina hittills upplevda känslor, utmaningar och tankar.

1. Älskar att slippa tänka dresscode.

Det är sååå skönt att kunna ha på sig vad man vill. Som frilans blir bekvämligheten prio ett. När du jobbar hemifrån finns det INGEN som bryr sig om din look så du kan ha på dig precis vad du vill. Nu kanske ni tror att jag sitter i pyjamas hela dagarna (och visst, det har hänt) men sanningen är att jag fortfarande tycker om att känna mig fräsch och klä mig "anständigt", vad det nu innebär. Skillnaden är att det är jag som bestämmer och inga socialt konstruerade normer. Wohooo! Att välja kläder för dagen kan vara så energikrävanse. Superskönt att gå på känsla och bekvämlighet snarare än stil och "är detta verkligen passande?".

2. Vissa fattar inte grejen.

Det här med att frilansa och jobba på distans verkar inte vara så lätt för alla att förstå. Särskilt äldre generationer verkar ha svårt att förstå att man faktiskt jobbar, trots att man är hemma. Det är kanske inte så konstigt. Hemmet är inte det som naturligt accosieras med en jobbplats. Är man hemma antar de flesta att man är ledig. Det är inte många av mina vänner som frilansar vilket medför vissa vanföreställningar och fördomar. Och ja, det kan vara ganska energikrävande att behöva förklara sig och tvingas avböja förfrågningar från vänner och familj. Även om jag inte jobbar på en arbetsplats har jag fortfarande ett schema att följa och deadlines som väntar. Ja, ni fattar.

3. Livet känns som en berg- och dalbana.

Nu har inte jag frilansat så länge (cirka 2 månader på fulltid). Min upplevelse hittills är att allt känns väldigt flytande. Inget är definitivt men allt är möjligt. Det är som en känsloladdad åktur som bjuder på en massa överraskningar. På gott och ont. Tålamod, hopp och drivkraft är tre viktiga nyckelord. Tålamod för att saker och ting tar tid att falla på plats. Hopp för att allt löser sig oavsett hur osäkert eller jobbigt det känns. Och drivkraft för att du behöver blicka framåt och fortsätta om du vill komma någon vart.

4. Din värsta fiende blir...

När det inte finns någon som håller ögonen på dig, har du plötsligt allt ansvar under dina egna vingar. Du behöver vara disciplinerad, ansvarsfull och produktiv. En av de största utmaningarna som frilans är frestelsen av prokastinering. Det finns ingen som säger till dig vad du ska göra och när du ska göra det. Du har endast en person att förlita dig på, och det är dig själv. Frestelsen av att göra något annat är stor och det kan hända att du blir distraherad, speciellt om du jobbar hemifrån. Du kan ta en paus om du vill, men det är upp till dig att avgöra när och om det är nödvändigt. Att sitta på kontorshotell kan vara en lösning. Det hjälper mig de dagar jag känner att jag behöver lite mer stimulans.

5. Ditt nya beroende blir...

Wifi är trevligt att ha för diverse nöjen. Instagram, YouTube, poddar... ja, listan kan göras lång. När du påbörjar livet som frilans når ditt Wifi-beroende nya höjder. Valet av arbetsplats avgörs plötsligt utifrån ett kriterium: vilket ställe har bäst wifi? Jobbar du från olika länder blir det plötsligt en fråga om städer eller till och med länder med bäst Wifi-uppkoppling. Sydostasien är till exempel en del av världen där Wifi-styrkan kan variera väldigt mycket. Då gäller det verkligen att ha koll på ställen med bäst uppkoppling!

6. Du tvingas lära dig att säga "nej".

Som frilans är första prio att få in uppdrag och landa samarbeten. Under mina två första månader har det dykt upp många möjligheter. Mycket tack vare ett ambitiöst "förarbete" och nätverkande. Det har trillat in jobbrekommendationer från både vänner och bekanta och plötsligt blev det många beslut att ta ställning till. Är detta en kund jag vill jobba med? Tror jag att samarbetet blir gynnsamt? Är uppdraget värt min tid (är det välbetalt nog och tillräckligt intressant)? Som frilans lär du dig att värdera din tid på ett annat sätt. Modet att tacka nej blir viktigare än någonsin!

7. Det största dilemmat...

Som frilans har du inte bara möjligheten att bestämma varifrån du jobbar, ofta kan du också bestämma när du utför ditt arbete. Fria arbetstider är enligt mig ett STORT plus (läs mer om det här), men det för också med sig en del utmaningar. Ska du tillåta dig själv att ha sovmorgon bara för att du kan? Eller ska du ställa klockan och vara uppe med tuppen som alla andra? Jag brukar försöka lyssna på kroppen och utgå från min dagsform. Vissa morgnar är jag uppe klockan 6.00, andra morgnar kan jag tillåta mig själv att sova till klockan 9.00. Huvudsaken är att jag får min magiska 8 timmars sömn så jag känner mig utvilad och redo för dagen.

Känner du igen dig i mina "sanningar om frilanslivet"?

Vad tycker du är för- och nackdelarna med att vara frilans?
Dela med dig av dina tankar och tips i kommentarerna längst ner 🙂

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som frilans. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

2 Comments

  1. Hej! Jag undrar hur du kom igång och hittade jobb? Alltså sökte du på olika ställen eller någon hemsida? Jag skriver lite åt boostcontent och tycker det är så roligt! Och jag skulle väldigt gärna vilja jobba med detta på heltid, så nybörjar tips tags gärna emot! Mvh

    1. Hej Astrid, jag började frilansa parallellt med studierna och byggda då också ut mitt nätverk. Mycket av jobben kom via rekommendationer. Min hemsida var också ett bra skyltfönster. Sen trillar det även in en del förfrågningar via LinkedIn, men återigen så handlar det även där om att nätverka och synas.

      Kul att du är på gång! Håller tummarna för att du får göra det du trivs bäst med. Hör av dig om fler frågor dyker upp 🙂

Lämna en kommentar